lauantai 1. joulukuuta 2012

Ahdistus

Kalenteri kääntyi sitten tämän vuoden viimeiselle osiolle. Jengi kajahti ja nyt on viritetty joulua koko päivä eri blogeissa ja keskustelupalstalla puhumattakaan feissarista. Minä ahdistun.

Ihan oikeasti pidän joulusta, mutta se on vain yksi päivä vuodesta. Jos ollaan tarkkoja siis. Hieman vähemmällä tarkkuudella noin kolme. En ymmärrä tätä hirveää vouhotusta sen yhden päivän ympärillä. Ihan kuin elämä muuttuisi miksikään sen yhden päivän perustella.

Lapsuuden jouluista en muista kuin sen yhden, kun Joulupukki tuli Postitalolle hirveässä lumituiskussa helikopterilla. Sen sijaan muistan monta myöhempää joulua, joina isäni aloitti ryyppäämisen lopettaakseen sen joskus helmikuun puolivälissä, jos hyvin kävi. Älkää erehtykö, rakastin isääni, mutta hän oli liian kiltti ihminen siihen elämään, jonka sai.

Toki minäkin valmistelen joulua, lähinnä lasten vuoksi. Minulle ja miehelle se on vain vapaapäivä ja olisi joskus mukava lähteä jonnekin, missä ei tarvitsisi tehdä mitään sen eteen. Ensi viikolla kuitenkin laitan piparit poikien kanssa ja aloitan joulukortit. Ruoat ostamme melko valmiina, emme aio asua jouluna keittiössä.

Eniten minua tällä hetkellä ahdistaa joulussa se, että äitini ja appiukkoni tulevat taas aattoa viettämään meille. Lapsimäärämme lisääntyy kahdella kolmevuotiaalla. Haluaisin joskus olla ihan ihan ihan rauhassa jouluna, vaikka nukkua koko päivän ja seuraavankin, jos se olisi se juttu juuri silloin. Tai katsoa kaikki Tarut putkeen yhden päivän aikana.

Sitä piti vain sanoa vielä, että kyllähän mulla elämä itse asiassa mullistui aika hyvinkin 20 vuotta sitten jouluaattona, kun vastasin miehen kosintaan myöntävästi. Olisin vastannut siihen myöntävästi varmaankin milloin tahansa, oli joulu tai juhannus. Mainittakoon tämä poikkeuksena normijouluista (vaikka silloinkin olin aivan kypsä, koska olimme viettäneet aattoa vanhempieni luona). Loppuun suosikkijoululauluni.


5 kommenttia:

 1. Enkä kestä noita jouluhössötyksiä oikein hyvin minäkään. Valmistelen kyllä hyvissä ajoin ruokia ja paistamme kinkun, mutta joulun pyhät ovat meillä (ollaan kaksistaan miehen kanssa) rauhalliset, syömme mieleisiä jouluruokia ja luemme hyviä kirjoja.

  VastaaPoista
 2. Komppaan sua täysillä, en ole mikään jouluihminen minäkään. Tämä aika on just sitä kun ihmiset aiheuttavat sen stressin itse itselleen ja kaikki ovat pipo kireällä. Sama juttu kun pyhäpäivä osuu lauantaille niin jengi on ostamassa ruokaa sun muuta kuin maailmanlopun edellä. Sairasta, en voi muuta sanoa. Onneksi saan olla eukon kanssa kahden kotosalla.

  VastaaPoista
 3. Meijjän piti mennä joulu-aattona naimisii. Pappi ei suostunnu sinä päivänä vihkimää. Mentii sit juhannuksena, eli ½v aikasemmin...

  Ainoo mikä mua joulussa harmittaa, on ihmisten hössötys, sitä en meinaa jaksaa. Onneks nykyää meillä ei tyhjennetä ja siivota kaikkia kaappeja(ki), niinku ennen....

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan järjestänyt joulua enkä järjestä. Lapsena käytiin mummolassa, mummon kuoltua meidän äidin luona eikä minua haittaa, vaikka hypättäisiin yksi sukupolvi kokonaan välistä ja oma tyttäreni saa olla manttelinperijänä, jos äitini joskus tuumaa, ettei enää jaksa tai häntä ei ole. Joulussa on parasta se, että vietetään aikaa tärkeiden kanssa. Mutta sitäkin parempaa on jouluaattoyö, kun kaikki väki nukkuu ja Neo saa olla ihan vaan itsekseen. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille teille. Ihana tietää, etten ole ainoa jouluahdistunut :)

  VastaaPoista

Jätähän puumerkkisi, kun tänne asti luit :)