maanantai 5. toukokuuta 2014

Huomenta

Eli siis maanantai-iltaa.

Kävin jälleen vetäisemässä maanantain aloituslenkkini uima-altaassa, puoleen tuntiin kilsan. Lopuksi menin jälleen kylmävesialtaan lävitse pesuhuoneen puolelle. Erään vanhemman herran kanssa vaihdoimme pari sanaa siitä, että Vuosaaressa on huomattavasti kylmempi vesi kylmävesialtaassa. Siihen lasketaan jääpaloja jääpalakoneesta, se se vasta on mukavata.

En tiedä, uinko liian kiivaasti, mutta oikea koipi on jälleen hiukan arka ja pelkään pohjekramppia taas. Jos tämä jatkuu tällaisena, en tiedä uskallanko fillaroida töihin ollenkaan tässä ja ensi kuussa. Se olisi kurjaa. (Huomaatteko, olen vapaa-ehtoisesti menossa pyörällä töihin ja takaisin?)

Töissä oli ihan mukavaa, hiljaista ja eehh.. no ei ihan niin rauhallista kuin ajattelimme. Työkaveri oli käynyt Krakovassa ja visiteerannut Auschwitziä ja Birkenauta. Paikkoja, joihin minä en pysty menemään.

Pelkkä ajatus siitä, että menisin vapaaehtoisesti sellaisen inhimillisen vihan, tuskan ja kauhun kyllästämälle paikalle, saa minut itkemään. Ei suinkaan kauhusta vaan myötätunnosta natsien uhreja kohtaan ja tiedän, että en pysty käsittelemään sitä surun määrää minkä siellä kohtaisin. Joten en mene. Tällaisia paikkoja on muutamia minulla. Minulle on turha tulla sanomaan (kuten joku kuvaili), että 'A oli niin seesteinen'. Ei hyvänen aika.

Tulipas vuodatus.. noh. Annoin pienimmän katsella tänään 'Pacific Rim'-elokuvan hänen ollessaan itsekseen kotona (mies oli tullut kotiin puolivälissä leffaa). Kysyin, mitä pienin tykkäsi ja hän sanoi 'se oli HUONO!'. Niin. Tuomaristo on puhunut.

Esikoinen kävi tänään matematiikkalukion pääsykokeessa, mutta koska se on kakkosvaihtoehto niin en tiedä, meneekö hän mieluummin tuonne vai ykkösvaihtoehtoonsa. Kysyin, mutta ei hänkään tiennyt. Esikoinen sai ysien valtakunnallisesta matematiikankokeesta 56/60 pistettä. Kesäkuussa kuulemme tulokset.

Nyt taidan mennä petiin kipeine koipineni. Loppuun ruotsalaista swing-hop'ia, johon tykästyin.


4 kommenttia:

 1. Esikoisesta kuullaanv ielä koska tuollainen matikkapää ontänä päivänä ns.arvossaan hyvinkin monella alalla.
  Kylmäaltaasta; kun olin tässä joku aika sitten siellä Sardiinialtailla, niin reuman porukka kertoi että Heinolan vanhassa kuntoutuskeskuksessa oli -30, -60 - ja - 110 asteen pakkashuoneet, joista viimeisimmässä sai olla korkeintaan kaksi minuuttia. Oli kuulemma ollut taivaallinen olo pakkashuone - terapian jälkeen kun kylmä tappoi kehoa riivaavat tulehdukset laakista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin Heinolassa on. Mun muutamalla kaverilla on todistuskin, että ovat käyneet noissa pakkashuoneissa. Se voisi olla ihan kiva kokemus :)

   Esikoinen, kuten veljensäkin, ovat perineet isänsä matikkapään. Mies laskee päässä paremmin ja tarkemmin kuin mikään laskin ja nopeasti.

   Poista
 2. Mä en kans usko, että voisin ikinä mennä käymään missään entisellä keskitysleirillä. Mun entinen työkaveri kävi kans Auschwiztissä ja sanoi, että jos on mahdollisuutta, niin ehdottomasti kannattaa mennä. Ja kuulemma jos jossain kummittelee, niin siellä... Mutta joo, mä en pysty menemään, koska en usko, että pystyisin käsittelemään sitä tunnetta, mitä siellä tuntis. Suru ja ahdistus olis pakahduttavaa, olla niillä sijoilla missä ihmiset on kärsinyt niin käsittämättömiä vääryyksiä ja julmaa kohtelua. Pelkäisin ratkeavani siihen tunteeseen. Vaikkakin oon sitä mieltä, että niitä asioita ei saa ikinä unohtaa ja niistä pitää opettaa koulussa jne, ettei sama toistu, mutta mulle riittää tieto ja kuvat etäältä, paikanpäälle en halua, se olisi liian tuskaa. Vaikka jotkuthan on toki joutunut siellä oleen, että hyvä sanoa, että ite en kestäis edes käydä siellä, mutta niin se nyt vain on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että on joku muu yhtä herkkä kuin minä :) Joskus luin keskitysleirikirjallisuuttakin, mutta viimeinen niitti sillekin genrelle oli 'Poika raidallisessa pyjamassa', aivan järkyttävän kamala kokemus. (Siitäkin sain kuulla, että 'eihän se ole ollenkaan kamala', ja vielä nuortenkirja..)

   Poista

Jätähän puumerkkisi, kun tänne asti luit :)