tiistai 16. huhtikuuta 2013

Sananmuunnoksia

Lupasin Marjaanalle pienen anekdootin sananmuunnoksista. Tällä alalla ne ovat jokseenkin suosittuja, ehkä kirjastolaiset vain ovat outoja ja leikkivät kielellä. (Tulipa kaksimielistä tästäkin.)

Aikoinaan edellisessä työpaikassani tehtiin remonttia eli palvelutiskit muutettiin hieman erilaisiksi ja koskapa se oli mahdollista, pidimme alakerran lukusalia auki asiakkaille. Muita palveluita ei ollut, paitsi palautuksia otimme vastaan. Niiden kanssa saimmekin sitten sählätä, sillä toki kuorma kulki meillekin päin. Alakerrassa sijaitsi myös kaunokirjallisuus ja niinpä kuormankärryjä tuli yläkerrasta aina kun kuorma oli purettu. Alakerta on siis kellarikerroksessa ja kuormalaituri maanpinnan tasolla.

Eräänä aamuna olimme juuri avanneet alakerran lehtisalin ja olin alakerrassa tiskillä päivystämässä, kun yläkerrasta kehoitettiin painamaan hissi alas kirjakärryineen. Meillä oli paha tapa huutaa hissikuiluun, sillä se kuului paremmin alatiskille kuin portaikon kautta (ja kukapa soittaisi moisesta asiasta puhelimella).

Työtoveri, katsomatta kelloa, karjahti

'Hilaa tissi!' 

Asiakkaat hyppäsivät vajaan metrin ja katsoivat järkyttyneinä kohti hissiä, jonka luona painoin nappia kaksinkerroin naurusta. Huh, se oli hauskaa :D

Sananmuunnoksia meillä käytetään myös lehtien nimikkeinä. On paljon hauskempaa laittaa hyllyyn Kuukautisliitettä, Keskaria, Mullikkaa, Kikkelikelloa ja paria erilaista Kuivalehteä sun muita kuin niitä tavanomaisia.

Tässä postissa en puutu väärinluettuihin kirjannimiin. Päivän piisinä olkoon väärinkuultu Nightwish, johon en enää edes muista alkuperäisiä sanoja.


11 kommenttia:

 1. Hih, kiitos!

  Meillä myös harrastetaan hulvatonta huumoria töissä ja joskus asiakkaatkin saavat siitä toisinaan osansa, vahingossa. Olimme vaihtaneet aukioloaikoja ja avanneet jo kello 11 kello 12 sijaan. En muistanut sitä, vaan kailotin takahuoneesta tiskillä istuvalle kollegalle, että "Katotko onko meillä Ruumis kirjastossa?" Oli kuulemma lehtiä lukenut herra vähän hätkähtänyt.

  (Meille oli tehty siitä Christien hyllyssä olevasta äänikirjasta varaus eikä mun koneella ollut ohjelma auki. Laiskana ajattelin, että kollega kurkkaa tiskin koneelta ja hyllystä.)

  VastaaPoista
 2. No tässä tuli todistettua että kirjastoalan ihmiset ne ovat niitä kaikkein villimpiä! Hemmetti, en voi enää mennä kirjastoon miettimättä että mitähän pervoa tuollakin naisella on mielessä ;D

  Kiitos, tämä oli hauska juttu ja avarsi taas tätä suhtautumistani niihin hiljaisiin saleihin ja siihen näennäisen rauhalliseen ja viattomaan henkilökuntaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, kyllä vain siellä syvissä vesissä jne.

   Poista
  2. Sitä paitsi on olemassa sellainen levy kuin Hyllyjen välissä hiljaa ja täytyy sanoa, että Helsingissä asuessani työpaikkani pikkujouluissa hyllyjen välissä tapahtui yhtä sun toista - eikä aina edes niin kovin hiljaa...

   Poista
  3. Jumaliste mutta te olette tuhmia ;D

   Poista
  4. Voi, se on ihana levy :)

   Meillä oli varmasti ainakin viisi pariskuntaa jossain vaiheessa ex-töissä, siis tutustuivat meillä. Ovat kai edelleen naimisissa/avossa, jos en pahasti erehdy.

   Poista
 3. Mää rupean takuuvarmasti nauramaan lehtisalissa Kuukautisliitettä niin, että mut käsketään ulos :D

  VastaaPoista
 4. Ristus, en kyllä enää mene kirjastoon :DDDD

  VastaaPoista

Jätähän puumerkkisi, kun tänne asti luit :)