perjantai 29. maaliskuuta 2013

Humanisti

Otsikko viittaa minuun itseeni. Olen huomannut olevani jonkinasteinen humanisti.

Tänään äitini ja appiukkoni käväisivät meillä pääsiäisen kunniaksi syömässä. Äitini koetti avata kanssani keskustelua avioliittolaista sanomalla, että hänestä se on ihan hölmöä että homoparit saisivat samat oikeudet kuin heteroparit. Minusta se on ihmisoikeus, ei sukupuolikysymys. Kerroin tämän äidilleni, joka antoi asian olla. Ehkä hän alkaa vähitellen ymmärtää minua. Vasta pari ja neljäkymmentä vuotta yritettyään.

Syytän kyllä itseänikin, olen lukenut liikaa. Olen aina voinut sanoa ylepydellä ja kiitollisena, että vanhempani eivät koskaan puuttuneet siihen mitä luin. Sain lukea 'Taru'n, 'Pohjantähden', Ella Erosen muistelmat ja 'Kaikki isäni hotellit' 11-vuotiaana. Jälkimmäisestä meni luultavasti aika monikin nyanssi ohi, mutta ei haitannut. En olekaan koskaan voinut ymmärtää niitä ihmisiä, joiden mielestä lukemista pitää rajoittaa. Valitettavasti pienimmän kummitäti kuuluu tähän lajiin ja se on heidän perheensä sisäinen asia, en puutu siihen vaikka se onkin minusta kummallista. Toivon vain, että tytär lukee aikuisena ja muodostaa oman käsityksensä maailmasta itsenäisesti.

No mutta se siitä. Nyt kuuntelen tätä, koska se on soinut päässäni noin viikon yötäpäivää. Ainiin, retkahdin myös (minulle uuteen) fandomiin.. Bondlock eli Bond-Sherlock. Mitähän tästäkin tulee.
8 kommenttia:

 1. Lukemisen rajoittaminen on minusta aivan äärettömän omitusta. En millään keksi yhtään pitävää argumenttia, miksi lukeminen olisi huono asia. Hyviä kyllä, kosolti.

  Toinen juttu on sitten se mitä lukee. Saan usein kuulla, että kun tuo ei lue ollenkaan. Sitten pienen keskustelun jälkeen selviää, että 10-vuotias poika lukee kyllä Koneviestin ja Maaseudun tulevaisuuden kannesta kanteen. Siskonsa ahmii ponikirjoja. En ihan äkkiä menisi arvottamaan kumman lukeminen on "parempaa" tai "kehittävämpää".

  Ja samat oikeudet kaikille, tietty.

  Ja hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Minusta kunhan lukevat, ei sen niin väliä mitä lukee.

   Poista
 2. Samaa mieltä siitä, että avioliiton solmiminen on ihmisoikeus. Nykymaailmassa uskonnollisten käsitysten siitä ei pitäisi vaikuttaa maallisen valtion lakeihin. Jos joku uskonnollinen yhteisö ei hyväksy samaa sukupuolta olevien liittoa, niin heillä varmasti on edelleen oikeus olla vihkimättä ihmisiä. Muutenkin ihmettelen sitä, miten avioliittokeskustelussa yleensä vaaditaan evlut kirkon mukautumista, mutta muiden kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen kannat eivät useimmiten tunnu kiinnostavan ketään. Laki tulee kuitenkin koskettamaan kaikkia ihmisiä usk. vakaumuksesta tai sellaisen puuttumisesta riippumatta ja siviiliavioliitto on aivan yhtä pätevä kuin papin, imaamin tms. edessä sovittu.

  Tämä on muuten aihe, josta en jaksa alkaa joidenkin ihmisten kanssa keskustella ollenkaan, koska siinä vaiheessa, kun perustelu kuuluu vaikkapa, että "on se nyt kamalaa, jos homot pääsevät naimisiin", niin puhujalla ei oikeasti ole hajuakaan siitä, mistä oikeasti on kyse - ja tuskin halua edes yrittää ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, rautalankaa en jaksa vääntää edes RL niin en sitten täälläkään :)

   Poista
 3. Tunnustan häpeillen olevani lukemisen rajoittaja. Muuten en ole estellyt, mutta kun lapsi alkoi lukemaan paikallislehteä niin kyllä se ajatus oli "Ei". Äänin 2-1 jäin häviölle ja miehen ja pojan päätöksellä se uutisia sisältävä lehti jäi lukulistalle. Nykyisin mää sitten kysyn lapselta maailman menosta aika usein, kun en tiedä mistään mitään. Ja tunnen itseni tolloksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en juuri lue muita uutisia, kuin mitä twitterissä tulee BBCn ja YLEn otsakkeista. Meillä ei myöskään ole televisiota eli emme katso uutisia, se loppui jo esikoisen ollessa 3v.

   Joskus on hankalia tilanteita, kun nuo ovat oppineet lukemaan 5v:nä kaikki ja näkevät iltapäivälehtien lööpit. Niitä on mukava selittää..

   Poista
 4. Eihän sitä lukemista pitäisi rajoittaa siitäkään syystä, että se taitaa olla yksi parhaimmista aivoja stimulovista muodoista. Aivot käyvät kierroksilla kun visualisoivat tajuntaan kuvaa tapahtumapaikoista ja henkilöistä. Samaa ei voi sanoa valitettavasti nykymenosta missä kakaralle tarjotaan aivot nollauttavaa viihdettä koko näytön täydeltä :/

  Se on parempi etten puutu tuohon avioliittolaki - keskusteluun, siinä voisi roihahtaa tämä sun mukava blogisi liekkeihin ;D

  Sen sijaan moiskauttelen pusuja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatte mellastaa keskenänne komennttilootassa, mä en puutu (pahasti). Kiitos pusuista, laitan joitain lupaamiani kuvia jonnekin joskus niin pääset nuolemaan ruutua.

   Poista

Jätähän puumerkkisi, kun tänne asti luit :)