lauantai 17. joulukuuta 2022

Syysterveisiä, osa 1: Mökki

Nytpä tahdon olla ma 

pienen mökin laittaja

 

Niin. Ostinpa sitten loppukesästä meille oman pikku tönön kesänviettopaikaksi. 

Punainen talo löytyi Mikkelin ja Pieksämäen puolivälistä eli Haukivuorelta, Kyyveden rannalta. Heti nähdessäni ilmoituksen ajattelin, että tuossapa olisi meille sopiva paikka ja ajoaikaakin vain 2 ja puoli tuntia. Rantaakin on, mutta tosin kantovesi ja ensi keväänä alammekin sitten selvittää, toimiiko tontin oma kaivo, jos sen saa puhdistettua. Järvivedestä saa kyllä hyvin Jaloveden suodattimella tehtyä juomavettä, että sikäli ei ole hätää. 

Sisätiloissa on kaikki seinät oikaistu edellisten omistajien toimesta ja puhallusvilloitettu seinät, lattiat ja katto. Toisen kerroksen aulatila on jätetty eristämättä, mutta kamarissa oli syyslomalla nuorimmaisella aivan kuuma, kun Porinmattia lämmitettiin ja tosiaan eristeet toimivat. Talossa on alakerrassa kolme tulisijaa ja yläkerrassa yksi, hyvin oli lämmin. 

Mökki lokakuussa rannasta päin

Taloon kuuluu lisäksi huoltorakennus, jossa on 'autotalli', puuvaja, teknisten koneiden vaja, puucee, maakellari ja sauna sekä kesäkeittiö. Maakellari on lähinnä kelvollinen viinikellariksi, koska sinne ei saa asennettua tuuletusta, mutta emme me oikeastaan sellaista kaipaakaan. 

Vessassa valokatkaisimen alla voi törmätä tällaiseenkin

Myyjäpariskunta asuu Vuosaaressa ja haimme heiltä avaimet, kun he ilmoittivat olevansa valmiita. Olimme sopineet, että he ottavat mökiltä mukaansa mitä haluavat ja me katsomme sitten, mitä pidämme jäljellejääneistä kalusteista. Osa tietysti on ihan vanhaa (jopa rikkinäistä), mutta esim olohuoneen sohva on suht uusi vuodesohva eli erittäin kiva.  

Kaikki keittiön työtasot, vastapäisen ikkunan alla ruokapöytä 

Jotain pientä remonttia pitää tehdä, esim. keittiössä on todella vähän lasku/työtasoja, koska kaikki ruoanlaitto on yleensä tapahtunut kesäkeittiössä. Ruokailutilassa on vanha kevytrakenteinen kaappi, jonka aiomme purkaa ja miehen kanssa pohdimme, että jos sen ja keittön välinen seinä ei ole kantava, niin senkin purkamalla saisi kivasti lisää tilaa keittiöön. Myös kaikki tilaa vievät väliovet lähtevät helkettiin ensi kesänä. 

Ruokailutilasta olkkariin. Tätä uunia emme ole vielä testanneet.

Ruokailutila olkkarista tullessa. Purettava kaappi oven takana.

 Vihdoinkin saan äitini vanhan antiikkisen astiakaapin arvoiseensa paikkaan. Ostin jo mökille vanhoja Arabian lautasia, kun sattuivat sopivasti kohdalle. Onhan siellä astioita toki, mutta en vain voinut jättää näitä muille, kun näin ne Kierrätyskeskuksessa. Satavuotiaassa mökissä voi olla satavuotiaat lautaset. Joitain lasiastioita olen lisäksi ostanut kirpputorireissuilta myös.

Synttärilahja itselleni

Haukivuori tuntuu olevan varsin vireä paikkakunta ja  vaikka tiesinkin, että Mikkelin seutu on suosittua mökkipaikkaa, olen ollut hieman yllättynyt siitä, miten moni tietää Haukivuoren joko mökkipaikkana tai siellä on sukulaisia. Samahan meillä on käynyt tämän varsinaisen asuinpaikan kanssa. 

Niin että ei ole taaskaan vapaa-ajan ongelmia tämän ostoksen jälkeen. 

 

Mökki rannalta päin katsottuna, vasemmalla näkyy talousrakennus